Poslanci

Poslanci navrhují snížení trestní odpovědnosti na 13 let

Čeští poslanci s velkou pravděpodobností schválí návrh zákona, který snižuje trestnou zodpovědnost na 13 let. Pokud bude tento návrh zákona schválen, budou tak během následujících let v České republice trestáni pachatelé těžkých zločinů již od 13 let. Návrh podali poslanci ústavně právního výboru, jehož předsedou je aktuálně Jeroným Tejc. Jak v minulých dnech informoval Český rozhlas (ČRo), změna zákona v trestní odpovědnosti by se měla opravdu jednat těch nejtěžších zločinů. Jedná se například o vraždu nebo teroristické útoky, před kterými je v současné době Česká republika v pozoru.

Poslanci budou hlasovat o schválení návrhu na snížení trestního odpovědnosti z 15 let na 13 let u těžkých zločinů

Návrh zákona, který sníží trestní odpovědnost se však bude dotýkat pouze těch, kteří spáchali trestný čin, za který hrozí dospělému člověku výjimečný trest. V tomto případě bude hranice trestní odpovědnosti snížena u podezřelého z 15 na 13 let, uvedl během svého rozhovoru Jeroným Tejc. Zákon již okomentovali také kritici, kteří tvrdí, že trestné činy spáchané nezletilými osobami klesají, takže není důvod ke schválení tohoto zákona.

Čtěte dále: Orbán: Brusel hodlá do Evropy přivést miliony uprchlíků

Tejc však s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že má návrh zákona podporu napříč celým politickým spektrem. Návrh zákona také umožňuje zveřejnění jmen mladých trestanců.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru