USA

National Interest: USA nejsou připraveny na Třetí světovou válku

Deník National Interest se v jednom ze svých posledních čísel vyjádřil k případné Třetí světové válce, na kterou nejsou podle vyjádření redaktora z deníku Spojené státy zdaleka připraveny. Jedním z možných důvodů je absence vojensko-průmyslových komplexů, které v minulosti zaručily USA na bojišti značný úspěch, aktuálně však chátrají. Vyjádřil se tak Peter Navarro, jenž vyučuje jako profesor na Kalifornské univerzitě v Irvine. Dalším důvodem může být ekonomická stabilita, kterou Spojené státy během Druhé světové války opravdu vynikaly.

Americký deník National Interest vysvětluje, proč nejsou USA připraveny na případnou Třetí světovou válku

Tehdejší nacistické Německo nebo Japonsko tvořily pouhou polovinu ekonomického průmyslu, kterým se mohly Spojené státy pyšnit. Jak napsal americký profesor pro deník National Interest, ekonomika v tomto konfliktu hraje hlavní roli. Americké závody mohly během Druhé světové války dodat jakékoliv množství zbraní, munice či vojenské techniky. Aktuálně se však situace změnila a většina těchto závodů je uzavřena.

Čtěte dále: Bývalá ministryně označila Rusko jako „Bangladéš se zbraněmi“

Výroba vojenské techniky se přesunula do čínských měst jako jsou Čcheng-tu nebo Čchung-čching. Tento fakt způsobil obrovské strategické problémy pro Washington, jenž Spojeným státům ujme výhoda vojenské převahy, která v případě světové války citelně ovlivní události dějin.

(KPa, ca.cz, sputniknews, Foto: Patrik Slezak / Shutterstock.com)

Přejít nahoru