Merkelová

Kde je ta vaše svoboda slova, paní Merkelová?!

Dohoda s Tureckem o imigrantech bylo pro Německo je důležitější, než svoboda projevu, zuří šéf frakce Zelených. Podle vůdce sociálních demokratů je stíhání za “urážku veličenstva” v rozporu s moderní demokracií.

Německá kancléřka Angela Merkelová povolila stíhání německého satirického komika

Němečtí politici tvrdě kritizovali rozhodnutí, podle něhož vláda německé kancléřky Angely Merkelové povolila trestní řízení proti satirikovi, který napsal báseň o tureckém prezidentovi Recepu Tayyipi Erdoganovi.

Podle televizní stanice N24 označil šéf frakce zelených v Bundestagu Anton Hofreiter rozhodnutí Merkelové za politickou chybu.

„Ona sama vlezla do pasti politizací případu a teď musí žít s obviněním, že dohoda s Tureckem se stala se pro ní důležitější než svoboda projevu,” řekl politik a dodal, že„Merkelová měla od  počátku dát najevo, že máme svobodu tisku, o kterou se má Erdogan lépe starat doma”.

Šéf frakce Sociálně demokratické strany Německa v Bundestagu Thomas Oppermannrovněž odsoudil rozhodnutí vlády Německa, pokud jde o autora básně o Erdoganovi.„Myslím, že trestní stíhání za satiru za „urážku veličenstva” neodpovídá moderní demokracii,” napsal na svém Twitteru. Informaci doplnil i ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier tím, že sociální demokraté ve vládě pro toto rozhodnutí nehlasovali.

Lídr frakce Levice Sahra Wagenknechtová uvedla na Twitteru: „Merkelová se nesnesitelně podvolila tureckému despotovi Erdoganovi a obětovala svobodu tisku v Německu.”

Proti rozhodnutí vlády se rovněž postavil Německý svaz novinářů.

Předtím Angela Merkelová uvedla, že vláda povolí stíhání satirika. 31 března 2016 vysílal satirický magazín Neo Magazin Royale na veřejnoprávní televizní stanici ZDF pořad Jana Böhmermanna, který ironizoval v básni Erdogana. V ní byl turecký prezident obviněn ze sexuální orientace, jakož i ze zločinů proti národnostním menšinám a opozici.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru