IS

Uprchlíci utekli před náhlým útokem IS k turecké hranici

Tisíce uprchlíků před několika hodinami uteklo ve velkém počtu k tureckým hranicím, kde se chtěli schovat před náhlým útokem ze strany IS. Uprchlíci tak utekli ze severní Sýrie poté, co v přilehlé oblasti začali na uprchlíky střílet ozbrojenci z radikální skupiny Islámský stát. I když syrská armáda ohlásila před několika dny postup v boji proti IS, radikálům se podařilo zatlačit opoziční jednotky, kterým se zadařilo dostat na vzdálenost osmi kilometrů od vesnice Dabiqa.

Tisíce uprchlíků uniklo ze severní Sýrie k hranicím Turecka, jelikož je napadli radikální bojovníci z IS

Výše zmíněná vesnice Dabiqa bude podle Islámského státu epicentrem, kde dojde k apokalyptickému střetnutí, domnívají se radikálové. Dosavadní zprávy ze Sýrie uvádějí, že radikálové z Islámského státu převzali moc nad celkem deseti uprchlickými tábory a přes megafony uprchlíkům islamisté oznámili, aby se přesunuli do oblastí, jenž ovládá IS. Následně se pokusilo několik uprchlíků utéct k tureckým hranicím, kde na ně začali střílet turečtí vojáci.

Čtěte dále: ČR přijme zpět uprchlíky, kteří tajně odcestovali do Německa

Po těchto událostech se vydalo přibližně 5.000 uprchlíků k hlavnímu pohraničnímu přechodu, který rozděluje Turecko a Sýrii. Hraniční přechod je už více než rok uzavřený a přilehlé město Azaz obývá aktuálně přes 30.000 uprchlíků, jenž nechtělo Turecko vpustit na svoje území.

(KPa, ca.cz, bl.cz, Foto: gungorkarakus / Shutterstock.com)

Přejít nahoru