Brusel

Brusel uzavřel třetinu kostelů! Důvodem je málo křesťanů a multikulturní společnost

Brusel nechal během minulých týdnů uzavřít jednu třetinu kostelů ve městě, jelikož je aktuálně nedostatek obřadů, kterých se široká veřejnost odmítá účastnit. Ve městě bylo uzavřeno celkem 35 kostelů a jedná se o jednu z největších katolických reorganizací, které katolická Církev v tomto městě zažila. O překvapivém kroku ze strany Bruselu informoval nedávno belgický deník La Libre. Skutečnost se dotkla mnoha věřících v době, kdy křesťanství zažívá krizi nejen v Belgii, ale v celé Evropě.

Brusel nechal i přes protesty věřících uzavřít třetinu kostelů! Katolíků je málo a společnost je multináboženská

Křesťanská krize se v Bruselu začala řešit již od roku 2005. Jozef De Kesel, jenž v minulosti působil jako biskup jednoho bruselského viktoriátu, oznámil již v minulosti možnou reorganizaci církve, kterou řada lidí v Belgii kritizuje. Na vině jsou dva faktory. Prvním je počet farských společenstev, které jsou již nad síly a možnosti biskupů, přičemž stále klesá počet křesťanů.

Čtěte dále: Islamizace Evropy se stává realitou? Evropané staví mešity muslimům

Dalším důvodem může být podle bývalého biskupa vysoký počet farností na území země, jenž nekoresponduje se současnou společností, která je více multináboženská a multikulturní. Některé statistiky z Bruselu uvádějí, že se v zemi aktuálně nachází více muslimů praktikujících islám než křesťanů.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru