Islámský stát

Islámský stát je finančně podporován i z Německa

Islámský stát je jednou z nejbohatších teroristických skupin, jenž se může pyšnit miliardami dolarů. Odkud však radikální islamisté získávají “tučné” částky? Z velké většiny případů jsou zdrojem příjmů radikálů z IS daně a povinné obvody z oblastí, které radikálové obsadili. Islámský stát však získává značné finanční prostředky také z obchodování s ropou, pašování starožitností nebo také z výkupného. Jak uvádějí poslední zprávy od Spolkové kriminální služby (BKA), finanční prostředky Islámskému státu putují také z Německa, kde mají radikálové spojence.

Islámský stát získává podle Spolkové kriminální služby značné finanční dary od spojenců z Německa

Podle vyjádření kriminální služby hrají velkou roli štědré finanční dary od rodin a přátel džihádistů, kteří působí v radikálním uskupení Islámského státu. Džihádisté z IS ovšem z Německa nepřijímají pouze finanční, ale také hmotné dary. Jedná se například o léky, oblečení nebo obvazy, jenž shromažďují v Německu. Věci jsou následně pašovány a převáženy přes Turecko přímo do Sýrie a do oblastí, kde působí IS.

Čtěte dále: Německá služba: Nikdo nepočítal, že teroristé využijí migrační vlny

Radikálové následně využívají finanční podpory pro nákup neprůstřelných vest, munice nebo vozidel. Aby radikálové zamaskovali finanční zdroje, používají “spletité” cesty a převádějí peníze z účtu na účet. Peníze se posílají v malých částkách, takže nevzbuzují takovou pozornost, uvádí BKA.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Volodymyr Borodin / Shutterstock.com)

Přejít nahoru