Čarnogurský

Čarnogurský: Nastal čas na změnu hranic v Evropě?

Nastal čas na změnu hranic v Evropě? Není žádným tajemstvím, že se hranice států v Evropě čas od času mění. K tomuto přerozdělení území dochází většinou během vojenského konfliktu, po kterém ztrácí území poražené státy. V současné době si však můžeme všimnout příznaků konfliktu, který se podobá těm v minulosti. Ať už se jedná o boje na východě Ukrajiny nebo ozbrojený konfliktu na blízkém východě, kde bojuje Rusko společně se syrskou armádou a dalšími spojenci proti radikálům z Islámského státu.

Ján Čarnogurský: Nastala doba na změnu hranic v Evropě? Konflikty po celé Evropě tomu nasvědčují

Spojené státy, ale také Polsko varují před možným útokem ze strany Ruska, které se podle amerických úřadů chystá na útok na Evropu. Pod záminkou hrozby ze strany Ruska začalo NATO obklopovat Rusko systémem vojenských základen. V Rusku reagují některá média na současnou situaci v Evropské unii, se kterou nemusí země rozvíjet vztahy, jelikož se brzy pod tíhou konfliktů rozpadne.

Čtěte dále: USA v šoku: Rusko dodalo první várku obranného systému do Íránu

Ruská média také dělí země v Evropské unii na dvě skupiny. První skupina disponuje většími historickými zkušenostmi, jenž jsou schopné pragmatického rozhodnutí. Do skupiny se řadí například Německo nebo Francie. Další skupina je ta, se kterou není Kremlu doporučeno spolupracovat. Česká republika se nenachází ani v jedné skupině.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru