Polsko

Polsko nechalo zavraždit více židů než Němci, tvrdí americko-polský profesor

Americko-polský profesor, který aktuálně působí na Princetonské univerzitě ve Spojených státech, jenž je označován mnohými jako odborník na holokaust a události, které se odehrály během druhé světové války, tvrdí, že Polsko nechalo během světové války zavraždit více židů než Němci. Jan Tomasz Gross, americko-polský profesor, tak pobouřil řadů občanů v Polsku, včetně polského prezidenta, jenž po tomto kontroverzním prohlášení začal uvažovat, že profesorovi odebere státní vyznamenání. Prokuratura v těchto chvílích zkoumá, zda se profesor nedopustil trestného činu veřejné urážky národa.

Polsko nechalo zavraždit během druhé světové války více židů než Němci, tvrdí profesor Jan Tomasz Gross

Americko-polský profesor komentoval tento fakt v jednom ze svých článků, kde také poukazoval na současnou situaci s žadateli o azyl a označil Polsko spolu s dalšími zeměmi v Evropské unie za bezcitné vůči uprchlíkům. Podobné praktiky jsou v lidech zakořeněny z vražedné minulosti v regionu, tvrdí Gross. Poláci, kteří jsou hrdí na svůj protinacistický odpor, zabili během druhé světové války více židů než Němci, píše se v článku.

Čtěte dále: Poláci plánují založení sociálního hnutí, které svrhne vládu

Není tedy divu, že článek vyvolal vlnu nesouhlasu a Tomasz Gross byl již předvolán k výslechu do Katowic, prokuratura však zamlčuje, co se během tohoto výslechu odehrálo.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru