Donald Trump

Donald Trump sympatizuje s případným rozpadem NATO

Americký podnikatel a kandidát na prezidentské křeslo ve Spojených státech za Republikánskou stranu Donald Trump se během sobotního rozhovoru vyjádřil tak, že sympatizuje s případným rozpadem NATO, které akorát vysává finanční prostředky USA. Prezidentský kandidát již jednou v minulosti vyjádřil nedůvěru v existenci NATO, když během svého proslovu řekl, že je NATO pouze přežitkem studené války a OSN není přítelem demokracie. V této souvislosti se National Interest vyjádřil ke Spojeným státům, které by měly zvážit odchod z NATO.

Čtěte dále: Bojovat s IS a Asadem je idiotismus! Naši spojenci financují terorismus

Během své řeči ve městě Wausau v americkém státě Wisconsin prezidentský kandidát za Republikánskou stranu kritizoval spojence v NATO, kterým Spojené státy poskytují vojenskou ochranu a zaručují tak bezpečnost, přičemž jsou Spojené státy okrádány. Podle Trumpa tak musí spojenci doplatit nedoplatky, nebo z NATO okamžitě odejít. Zároveň poznamenal: “Pokud by to mělo znamenat konec NATO, tak ať!” Při nedávném rozhovoru pro noviny Washington Post Trump prohlásil, že Spojené státy musí přehodnotit svoji úlohu v alianci, které stojí USA příliš mnoho peněz.

Prezidentský kandidát Donald Trump: Spojené státy musí přehodnotit svoji úlohu v NATO

Spojené státy si již nemohou nadále dovolit financovat ochranu Evropy, stojí to příliš velké finance, poznamenal kandidát na prezidentské křeslo ve Spojených státech Donald Trump.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com)

Přejít nahoru