Erdogan

Erdogan požaduje trestní stíhání německého komika za urážku na cti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v souvislosti se satirickou básní německého komika, o které jsme Vás informovali před několika dny, podal návrh na trestní stíhání tohoto muže, který podle vyjádření z Turecka urazil tureckého prezidenta na cti, což je na blízkém východě trestné. Jan Böhmermann, německý komik, jenž zveřejnil v televizní relaci satirickou píseň, tak čekají nepříjemné potíže. O vznesení žaloby informovala prokuratura německého města Mainz, jenž citovala agentura DPA.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje potrestání autora hudebního klipu, jenž uráží hlavu státu

Návrhem tureckého prezidenta Erdogana na podání trestního oznámení se aktuálně zabývá německá spolková vláda, která bude rozhodovat o případném stíhání německého komika. Jak uvedl mluvčí německé vlády Steffan Seibert, vláda rozhodne o osudu muže v několika následujících dnech. Kontroverzní píseň německého umělce zazněla na konci minulého měsíce v celostátním německém vysílání. Turecka vláda označila hudební videoklip za naprosto nepřijatelný a volala po potrestání autora, čehož se možná Turecko dočká.

Čtěte dále: Turecký prezident: Odstraňte to video nebo vám zruším internet!

Podle vyjádření tureckého vícepremiéra Numana Kurtulmuša, hudební videoklip neuráží samotného tureckého prezidenta Erdogana, ale všech 78 milionů Turků. Během návštěvy tureckého města Šanliufa vícepremiér požadoval od Německa potrestání muže, který urazil na cti prezidenta Erdogana.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru