EU

EU hodlá zrušit všem zemím azylová centra pro uprchlíky

Uniklé dokumenty z Evropské unie potvrzují, že úředníci z Bruselu hodlají zrušit všechna azylová centra pro uprchlíky v Evropě, přičemž bude samotná Evropská unie rozdělovat migranty do členských zemí. Azylová zařízení tak nadále nebudou vést členské země v EU, ale samotná unie a její agentury, které budou rozhodovat o počtech uprchlíků, které daná země přijme. Jak uvádí německý deník Die Welt, odpovědnost za azylová centru přejde z národní úrovně na Evropskou unii.

Čtěte dále: OSN: Dohoda Evropské unie s Tureckem musí být zrušena

Uniklé dokumenty uvádějí, že Evropská komise navrhuje, aby podpůrný úřad pro otázky zřídil vlastní pobočky v každé zemi Evropské unie, které budou mít rozhodovací pravomoc v otázce přijímaní žadatelů o azyl. Opatření má za úkol vytvořit jednotky centralizovaný mechanizmus, který ukončí proces harmonizace postupů, ale zaručí také potřebnou ochranu unie, uvádění údajné uniklé dokumenty. Dále byl v dokumentech zmíněn dublinský systém, který byl několikrát v minulosti porušen a selhal.

EU plánuje zavést vlastní pobočky, které rozhodnou o rozdělování uprchlíků, uvádí uniklé dokumenty

Die Welt uvádí, že Evropská komise navrhuje dvě řešení. První je ponechání dublinské dohody, která bude doplněna o mnohá ustanovení. Další možností je přímé rozdělení žadatelů o azyl z Afriky a Asie, o kterém rozhodne předem stanovený vzorec “velikosti a relativního bohatství země.”

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru