Islanďané

Islanďané požadují demisi premiéra a vlády

Tisíce Islanďanů vyšlo během pondělních hodin do ulic a pochodovali k budově tamějšího parlamentu, kde požadovali demisi islandského premiéra a vlády. Obyvatelé Islandu se vybavili hrnci nebo bubny a dali tak jasně najevo svůj názor ohledně kauzy panamských dokumentů, které usvědčují islandské politiky z podvodné činnosti týkající se daňové úlevy. Islandský předseda vlády Sigmundur David Gunnlaugsson se objevil v dokumentech, které potvrzují existenci skrytých účtů politika.

Čtěte dále: Únik dokumentů údajně dokazuje existenci účtů světových státníků

Islandská policie médiím prozradila, že se protestů účastnilo přibližně 8.000 Islanďanů, organizátoři však tvrdí, že protestujících bylo až 20.000. Vzhledem k tomu, že celý ostrov obývá přibližně 329.000 lidí, jedná se v obou případech o pozoruhodné číslo. Protestní akce se přirovnává k roku 2008, kdy vyvolal pád islandské ekonomiky masové protesty po celé zemi. Sigmundur David Gunnlaugsson je podle tamějších zpráv podezřelý z vlastnictví společnosti, která sídlí na Panenských ostrovech, přičemž vlastníkem je politikova žena.

Islanďané vyšli do ulic a požadují demisi předsedy vlády, jehož jméno se vyskytlo na panamských dokumentech

Na celou kauzu reaguje od jejího zveřejnění předseda vlády Sigmundur David Gunnlaugsson velice podrážděně. Nikdy jsem neskrýval svůj majetek, takže to vypadá, že mě z něčeho obviňujete, reagoval na protestní akce na Islandu předseda vlády.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: )

Přejít nahoru