Evropská komise nařídila změnit texty představení orchestru po stížnosti Turecka

Speciální vystoupení Drážďanského orchestru má připomenout vyvražďování Arménů v Osmanské říši a vést obě strany ke smíření. Premiéru mělo již v listopadu v Berlíně. Na koncertě vystupuje orchestr složený jak z Turků tak i Arménů, kteří společně hrají několik skladeb. Projekt se však setkal s kritikou tureckých úřadů. Ty na pořadatele tlačily, aby z textů, které jsou během vystoupení prezentovány, vymazali slovo „genocida“.

Stížnost se dostala až k Evropské komisi. Turecké velvyslanectví při Evropské unii dokonce požádalo, aby Komise koncertu zrušila dotaci ve výši 200 tisíc euro.

Pořadatelé programu se samozřejmě brání. „Je to útok na svobodu vyjadřování,“ komentoval stížnost šéf Drážďanského orchestru Markus Rindt.

Evropská komise projektu dotaci nesebrala, nicméně vyzvala pořadatele, aby slovo „genocida“ nějakým způsobem ve svých textech „zmírnili“. Tisková mluvčí také uvedla, že informace o koncertu z oficiálního webu Evropské komise zmizela. Jedná se prý o dočasné opatření, než se strany dohodnou na nové formulaci. Šéf orchestru rozhodnutí Komise však vidí velmi skepticky: „Vnímáme to vše jako velmi diskutabilní,“ uzavírá Rindt.

(PZi, Eurozpravy, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru