havárie v Černobylu

Havárie v Černobylu i po 30 letech způsobuje vážné problémy

Včera to bylo přesně 30 let od doby, kdy se stala jedna z největších katastrof v moderní historii lidstva.  Od výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu nás sice dělí dlouhých třicet let, ale stopy po jedné z největších jaderných katastrof můžeme pozorovat do dnešních dnů, zejména potom v blízkých oblastech epicentra. Jak informovala před několika hodinami agentura AP, v zemi se prodává a zpracovává mléko, které obsahuje radioaktivní látky, jenž je způsobeno s největší pravděpodobností právě od černobylské jaderné elektrárny.

Od havárie v Černobylu nás dělí celých 30 let, přesto radiace způsobuje v přilehlé oblasti velké potíže

Podle agentury AP, se prodává čerstvé mléko přímo u hranic zakázané zóny, několik kilometrů od jaderné elektrárny Černobyl. Prodávané mléko bylo podrobeno testům, které jasně prokázaly desetinásobně vyšší hranici radioaktivních izotopů stroncia, než povolují normy ministerstva pro bezpečnost potravin. Požití potravin, které obsahují nebezpečné stroncium, může způsobit například onkologická onemocnění a mnoho dalších zdravotních komplikací.

Čtěte dále: Takto dnes vypadá Fukušima – kompletně pohlcená přírodou

Jak uvedl agentuře AP farmář Nikolaj Čebenok, každý den získává od krav přibližně dvě tuny mléka, přičemž se stádo krav nachází 45 kilometrů od jaderné elektrárny. Tamější podnik Milkava následně mléko využívá k produkci sýra, který se expeduje zejména do Ruska.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru