Merkelová

Merkelová schválila trestní vyšetřování německého satirika

Německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala v pátek, že dovolí trestní vyšetřování komika Jana Böhmermanna, který je obviňován, že ve svém televizním pořadu urazil tureckého prezidenta Erdogana. Zároveň však přislíbila, že zruší zákon, podle něhož by měl být Erdogan stíhán. Merkelová argumentuje, že umělecká svoboda je “základní právo”.

Německá kancléřka Angela Merkelová povolila vyšetřování muže, který zesměšnil prezidenta Erdogana

Turecko v pondělí oficiálně požádalo Německo, aby zahájilo trestní stíhání proti Böhmermannovi, který tureckého prezidenta koncem března nazval ve svém televizním pořadu “kozomrdem”.

Německo potřebuje podporu Erdogana pro zpomalení proudu uprchlíků do Evropy, nechce ale obětovat své demokratické hodnoty. Německý zákon, podle něhož Erdogan požaduje Böhmermannovo trestní stíhání, pochází z 19. století. Merkelová zaujala postoj, podle něhož ji existence tohoto zákona nutí, aby bylo trestní vyšetřování zahájeno, zároveň uvedla, že s ním nesouhlasí a že ho před volbami příští rok nechá zrušit. Mnoho německých právních expertů také argumentovalo, že Merkelová nemohla legálně Böhmermannovo vyšetřování zastavit.

Merkelová mohla ale také říci, že vzhledem k tomu, že Erdogan požaduje také trestní stíhání za pomluvu, vláda nemusela aktivovat zákon proti urážkám zahraničních politických představitelů. Podle průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil deník Die Welt, je více než 80 procent Němců proti zahájení trestního vyšetřování proti Böhmermannovi. Většina Němců považuje postoj Merkelové za otevřený pokus zalíbit se Erdoganovi.

Merkelová zřejmě kalkuluje, že Němcům bude záležet víc na zvládnutí uprchlické krize. Böhmermannův případ se potáhne měsíce, ne-li roky. Německé soudy podle expertů rozhodnou nakonec ve prospěch Böhmermanna, protože umělecká svoboda je v Německu primární.

Nicméně případ varovně poukazuje na složitou situaci, do níž se Evropa dostala uzavřením dohody s Tureckem o uprchlících. Kritikové dohody varovali, že to umožní Erdoganovi vnucovat jeho hodnoty Evropě. Cítí nyní, že měli pravdu.

(KPa, blisty.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru