Papež František

Papež František vyhlásil celoevropskou sbírku v kostelech na pomoc Ukrajině

Papež František vyhlásil před několika dny celoevropskou sbírku v kostelech, jejíž výdělek bude věnován postiženým lidem na Ukrajině. Speciální sbírka pro lidi na Ukrajině se uskuteční v neděli 24. dubna letošního roku v kostelích po celé Evropské unii. V tiskové zprávě o tom informovala Konference biskupů na Slovensku (TK KBS). Celou charitativní akci pro Ukrajinu bude mít na starosti Papežská rada Cor unum (organizace, jenž je zodpovědná za charitativní oblast).

Papež František nařídil na 24. dubna sbírku v kostelech, jenž bude věnována lidem na Ukrajině

Podle vyjádření církve obdrží peníze lidé bez rozdílu, kteří budou finanční pomoc potřebovat. Celá sbírka vyjadřuje solidaritu a blízkost papeže Františka, ale také celé církve k Ukrajině. Mnoho dětí, ale také důchodců trpí aktuálně nedostatkem jídla, pitnou vodou, léky a dalšími potřebami. Výzva Svatého otce přichází v čase, kdy se o problémech na Ukrajině ve světě téměř nehovoří. Situace na Ukrajině se však stává kritickou, hovoří TK KBS.

Čtěte dále: Juncker: Ukrajina nebude členem EU nejbližších 25 let

Současná situace na Ukrajině je natolik vyhrocená, že akutní pomoc potřebuje přibližně 800.000 obyvatel Ukrajiny a další téměř 3 miliony obyvatel, kteří žijí v zóně mimo kontrolu ukrajinské vlády. Dalším závažným problémem jsou zdravotní potíže, jako například tuberkulóza nebo AIDS.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: giulio napolitano / Shutterstock.com)

Přejít nahoru