Radě NATO se nepodařilo najít společnou řeč s Ruskem

Včera v Bruselu jednali zástupci Ruska a NATO, hlavními tématy byla ukrajinská krize či vývoj v Afghánistánu. O setkání požádala sama aliance, Stoltenberg ale odmítá možnost, že by NATO tímto krokem obnovilo standardní praktickou spolupráci s Ruskem. Příčinou omezené komunikace s Moskvou je právě ukrajinská krize.

I přes snahu obou stran se stále nepodařilo najít názorovou shodu: „Rozhovory byly přímé a vážné. Spojenci a Rusko mají velmi rozdílné postoje,“ komentoval situaci Stoltenberg.

Ruská strana podmínila další dialog a smíření omezením vojenských aktivit aliance v blízkosti Ruska. „Politika a vojenské plánování, které je založeno na snaze zastrašovat, se neslučuje s tezemi o budování důvěry,“ řekl po schůzce ruský velvyslanec při NATO Alexandr Gruško.

S tímto tvrzením však výrazně nesouhlasí český velvyslanec Jiří Šedivý: „Cvičení, která provádíme, jsou násobně omezenější co do počtu cvičících vojáků ve srovnání s tím, co dělají Rusové.“

Mezi hlavní témata jednání patřila situace na Ukrajině. Stoltenberg opět zdůraznil, že NATO neuznává nelegální ruskou anexi Krymu. Také upozornil na nárůst počtu incidentů na východu Ukrajiny, při kterých jsou napadáni pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Zároveň NATO odmítá Ruskou interpretaci konfliktu na Ukrajině jako občanské války a vyznává názor, že je to právě Rusko, které situaci na Ukrajině destabilizuje a podporuje separatisty.

Na pořad jednání se dostaly i znepokojivé vojenské incidenty z posledních dnů. NATO zaznamenalo pohyb ruských letadel v těsné blízkosti svých lodí v Baltském moři. Stoltenberg požaduje, aby se něco podobného už v budoucnu nestávalo. Gruška se však proti těmto požadavkům ohradil. Vyčetl alianci i USA rozvoj vojenských schopností v oblastech blízko Ruska. Zároveň upozornil na fakt, že ruská strana zaznamenala blízko Kaliningradu přítomnost amerického plavidla Donald Cook, což Rusko také chápalo jako hrozbu.

(PZi, Eurozpravy, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru