Turecko

Turecko usiluje v Sýrii o získání části území na severu země

Turecko v čele s Erdoganem projevilo snahu získat část území na severu Sýrie, kde byl vytvořen v minulosti takzvaný ochranný pás, kde se nacházejí odpalovací zařízení turecké armády, které by měly být v budoucnu využity na bombardování pozic radikálů z Islámského státu. Turecko plánuje podle předběžných zpráv v květnu letošního roku nasadit americký raketový systém třídy High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), který bude sloužit na útok proti Islámskému státu. Jak uvedl Mevlut Cavusoglu, systém disponuje velkou účinností v boji proti IS.

Turecko se díky svému “pásu teroru” u hranice se Sýrií snaží získat část území na severu válkou postihnuté Sýrie

Během svého rozhovoru pro Daily Sabah uvedl turecký ministr zahraničí, že po poražení radikálů z Islámského státu bude posílena opozice. Aktuálně musíme podporovat umírněnou opozici, uvedl v rozhovoru turecký ministr zahraničí. Americký raketový systém, který bude brzy umístěn na hranicích se Sýrií, má dosah až 90 kilometrů, přičemž systémy turecké armády disponují doletem pouhých 40 kilometrů.

Čtěte dále: Erdogan požaduje trestní stíhání německého komika za urážku na cti

Mevlut Cavusoglu hovořil pro Daily Sabah o umírněné opozici, která musí být aktuálně podporována, kdo se však skrývá za opozicí turecký ministr obrany nezmínil. V Sýrii se totiž nachází mnoho válečných skupin, které bojují proti vládě a jsou finančně podporovány právě z Turecka.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru