Turecko

Turecko zadrželo holandskou novinářku, která kritizovala Erdogana

Turecko před několika dny nechalo zadržet holandskou novinářku, která do Turecka cestovala na dovolenou, teprve týden po kritice tamějšího prezidenta Erdogana. Turecké policii netrvalo dlouho, aby novinářku vyhledala a po tvrdé kritice tureckého prezidenta byla zadržena. Jak uvádějí zprávy z Holandska, prominentní novinářka Ebru Umarová byla zatčena na území Turecka během dovolené, teprve týden po zveřejnění otevřené kritiky tureckého prezidenta Erdogana. Není žádným tajemstvím, že Turecko tvrdě trestá kritiku prezidenta. Příkladem může být německý komik, kterému aktuálně hrozí pobyt ve vězení.

Turecko zadrželo holandskou novinářku Ebru Umarovou v době její dovolené, jelikož kritizovala prezidenta Erdogana

Ironicky byla holandská novinářka zatčena za článek, ve kterém hovořila právě o zákrocích na odpůrce tureckého prezidenta Erdogana. Jak informovala novinářka Umarová, byla zadržena a převezena na policejní stanici v oblasti Kusadasi, kde byla následně také propuštěna. Jak uvedla novinářka na svém profilu na Twitteru, Umarová nesmí opustit území Turecka, tvrdí tisková agentura Reuters.

Čtěte dále: Kancléřka Angela Merkelová brzy navštíví syrský utečenecký tábor

K zatčení se také vyjádřil holandský premiér Mark Rutte, který podle tamějších zpráv hovořil s ženou telefonicky ihned po zatčení. Od roku 2014, kdy nastoupil Erdogan na prezidentský post, nechal otevřít přibližně 2000 případů urážky na cti.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru