BBC

BBC: Nejvyšší soud Itálie povolil hladovým ukrást jídlo

Krádež malého množství potravin kvůli hladu, není zločin. Rozhodl o tom italský Nejvyšším odvolací soud. Paradoxně tak ukázal druhou tvář bohaté a prosperující Evropy. Je to strašidelný případ jako z Twainova příběhu Princ a chuďas, kdy ovšem „zločinec“ z hladu nebyl odsouzen jako ve středověku k šibenici, ale „jen“ do vězení a pokutě.

Britská BBC informuje o novém kontroverzním zákoně z Itálie, který dovoluje krádeže jídla

Soudci zrušil obvinění proti ukrajinskému bezdomovci Romanu Ostrjakovovi, který byl za krádež potravin v supermarketu odsouzen k šesti měsícům vězení a pokutě 100 eur, uvedla RIA Novosti s odkazem na materiál britské BBC.

V roce 2011 byl Ostrjakov zadržen ochrankou jednoho ze supermarketů v Janově při pokusu ukrást dva kousky sýrů a uzenin o celkové ceně o něco více než čtyři eura, zatímco platil pouze za jedno balení tyčinek.

Vzhledem k tomu, že bezdomovec uskutečnil krádež kvůli „okamžité a naléhavé potřebě potravin”, jeho čin není trestný čin, rozhodl italský soud.

Italská média uvítala rozhodnutí soudu, a označila jej za „správný a vhodný”. V novinách se objevil názor, že „právo na přežití převažuje nad vlastnickým právem”, a soud„připomněl všem, že v civilizované společnosti , že nejchudší z nejchudších lidí by neměli hladovět”, napsala BBC.

Rozhodnutí Nejvyššího odvolacího soudu v Itálii je konečné a nelze se proti němu odvolat.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru