Evropská komise

Evropská komise nás vydírá a nerespektuje realitu, zní ze zemí V4

Zástupci visegrádské 4 si stěžují na vydírání a nerespektování reality Evropské komise, které země V4 zamítly návrh, jenž se týká přerozdělování žadatelů o azyl z blízkého východu a severní Afriky. Návrh Evropské komise také překvapil podle slov ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Evropská komise by neměla v dnešních dnech předkládat něco, co Evropu rozděluje. Návrh komise okomentoval také maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó, který označil přístup komise za nepřípustný a návrh zákona za vydírání, informuje server Echo24.cz.

Evropská komise svým návrhem zákona o uprchlících vydírá celou Evropu, tvrdí zástupci visegrádské 4

Čím však hodlá komise státy v Evropské unii vydírat? Nejedná se o nic jiného než sankce, za nepřijímání uprchlíků v souvislosti s uprchlickými kvótami, o kterých rozhodla před nedávnem Evropská unie. Členské země, které odmítnou přijmout žadatele o azyl musí zaplatit podle EU 250 tisíc eur za každého uprchlíka. V této souvislosti by mělo zaplatit Slovensko celkově 375 milionů eur.

Čtěte dále: Evropská unie plánuje trestat země za nepřijímání uprchlíků

O možném schválení tohoto kontroverzního zákona bude brzy jednat europarlament společně se zeměmi z Evropské unie, kde však tento návrh řešení uprchlické krize nemá jednoznačnou podporu. Překvapuje mě, že se Evropská unie vrací k tomuto návrhu, okomentoval návrh zákona Lubomír Zaorálek.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: PPan_Media / Shutterstock.com)

Přejít nahoru