Cameron

Cameron: Turecko členem unie? Nejdříve v roce 3000!

Britský premiér David Cameron okomentoval možný vstup Turecka do Evropské unie. Vedení Evropské unie nyní dokonce ani nenaznačuje, že by se Turecko připojilo k Evropské unii, uvedl britský premiér. Turecko bude moci vstoupit do unie nejdříve za tisíc let, nikoliv dřív, uvedl britský politik. Hlavním důvodem, proč je tento vstup do členství aktuálně nemožný, je rychlostní pokrok, který stěžuje zemi připojit se do Evropské unie. Oni si požádali v roce 1987 o členství, při zachování současné rychlosti pokroku však mohou přistoupit do EU až kolem roku 3000, prohlásil politik v rozhovoru pro Sky News.

Britský premiér David Cameron ve svém rozhovoru pro Sky News promluvil o případném vstupu Turecka do EU

Premiér také varoval, že vedení EU ani v posledních dnech nenaznačovalo, že by se Turecko do Evropské unie vůbec mohlo připojit. V případě, že by však Turecko bojovalo o vstup do organizace, Velká Británie může přistoupení jiného státu vetovat, připomněl Cameron.

Čtěte dále: Boris Johnson přirovnal EU k Hitlerovi a Napoleonovi

Velká Británie také bude vetovat rozhodnutí unie, pokud bude uděleno bezvízové cestování pro občany Turecka. Sami provádíme vlastní kontrolu hranic a nebudeme nabízet bezvízový přístup občanům Turecka. Premiér mířil výše zmíněné prohlášení pro obyvatele Velké Británie, kteří chtějí hlasovat pro brexit a snažil se tak uklidnit situaci v zemi.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru