Spojené státy

Spojené státy nabízejí uprchlíkům ze Sýrie stipendia

Více než deset škol ve Spojených státech aktuálně nabízí uprchlíkům ze Sýrie stipendia, která zaručují úplné nebo částečné uhrazení školních poplatků. Jedná se tak o nový trend ve Spojených státech, přičemž počet škol, které nabízejí zaplacení školného uprchlíkům ze Sýrie stále roste. Za poslední rok Spojené státy evidují opravdu velký zájem ze stran univerzit po celých Spojených státech, které chtějí alespoň částečně uhradit studijní výdaje pro žadatele o azyl ze Sýrie, kteří utíkají před válkou z blízkého východu, informují tamější zprávy.

Spojené státy ulehčují situaci uprchlíkům ze Sýrie a nabízejí úplné nebo částečné uhrazení školních stipendií

Možnost uhrazení školného pro migranty ze Sýrie přislíbila také například Jihokalifornská univerzita (UCS) a Davidson College v Severní Karolíně. Celkem se již jedná o přibližně 60 vysokých škol a univerzit, které po celých Spojených státech nabízejí již od roku 2011 uhrazení školného pro migranty ze zemí z blízkého východu, jenž jsou zasaženy válkou.

Čtěte dále: Viktor Orbán: Maďarsko i Polsko si zaslouží více úcty od USA

Některé školy přistoupily k tomuto řešení po velkém tlaku ze strany svých studentů. Značná část zástupců škol tvrdí, že finanční pomoc pro studenty určité národnosti porušuje federální zákon. Stipendia byla podle tamějších zpráv již udělena 150 syrským studentům.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru