Čína

Čína vyslala proti americké lodi stíhačky a válečné lodě

Proti americké válečná lodi William P. Lawrence, která plula poblíž útesu Fiery Cross, vyslala Čína dvě stíhačky a tři válečné lodě. Čínské ministerstvo obrany obvinilo USA z rostoucího napětí v Jihočínském moři, den poté, co Washington poslal torpédoborec poblíž Čínou okupovaného útesu Fiery Cross.

Čína musela reagovat na agresi ze strany Spojených států a vyslala proti americké lodi své stíhačky

V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách čínského ministerstva je vyjádřen “rozhodný nesouhlas” k úternímu incidentu s tím, že podobné operace USA “jen dále odůvodňují výstavbu čínských obranných zařízení v oblasti” a budou mít za následek více námořních a leteckých hlídek ze strany Pekingu.

“Čínská hlídka” složená ze dvou stíhaček a tři válečných lodí identifikovala americkou loď s varováním, aby opustila prostor.

Čínské ministerstvo uvedlo, že USA vyslaly svoji loď “k narušení regionální situace a aby mohly z toho těžit”. a dále se ukázalo, že čínská výstavba obranných zařízení na. , , “ostrovech a útesech v Nansha ostrovech je zcela oprávněná a velmi potřebná. ”

„Čína má nespornou svrchovanost nad Nansha (Spratlyho ostrovy) a okolními vodami,” řekla Hua Chunying (Chua Čchun-jing) mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Útes Fiery Cross je součástí Nansha ostrovů.

Americké ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že operace byla provedena proto, aby “USA chránily práva a svobody všech států v rámci mezinárodního námořního práva a napadly nadměrné námořní nároky některých států v Jihočínském moři,” pravděpodobně odkazovaly na Čínu, která si nárokuje až 80% vody.

Washington neuznává čínskou svrchovanost ve sporných oblastech a nasazuje sledovací letadla a válečné lodě, aby otestoval čínské územní nároky.

Spratly Islands je sporná skupina 14 ostrovů , ostrůvků a více než 200 útesů a podmořských korálových útesů v Jihočínském moři. Ostrovy jsou obsazeny vojenskými silami Číny, Tchaj-wanu, Vietnamu, Filipín a Malajsie, navíc Brunei má své požadavky. Je zde 5 vojenských letišť, Čína má 2, Malajsie, Vietnam a Filipíny po jednom. A právě na útesu Fiery Cross vybudovala Čína 3000 metrů dlouhou letištní dráhu.

(KPa, pz.cz, Foto: leungchopan / Shutterstock.com)

Přejít nahoru