Kurdové

Konec beztrestných útoků Turecka? Kurdové sestřelili vrtulník AH-1 Kobra

Turecká armáda v souvislosti se zvýšenou aktivitou kurdských jednotek uskutečnila v minulých dnech hned několik leteckých útoků na pozice právě kurdských povstalců. Kurdové na odpověď nenechali dlouho čekat a úspěšně sestřelili po turecké agresi vrtulník AH-1 Kobra, který terorizoval kurdské jednotky. Nastal tak konec beztrestných útoků ze strany Turecka na jednotky Kurdské strany pracujících (PKK)? Kurdové již několik měsíců bojují v oblasti Sýrie, Turecka a Iráku za vlastní stát. I v souvislosti se sestřeleným ruským letounem z minulého roku si turecká strana bude dávat pozor, kam svoje letectvo vysílá.

Kurdové sestřelili vrtulník AH-1 Kobra turecké armády, který podnikl v minulých dnech útoky na pozice PKK

Turecku byl tak vyslán jasný vzkaz ze strany bojovníků kurdské strany, kteří sestřelili vrtulník tureckého armády na území samotného Turecka. O sestřelení tureckého vrtulníku kurdskými jednotkami informoval jako první ruský server politikus.ru. Jak uvedl ruský vojenský odborník Anton Orlovsky, kurdské jednotky k tomuto sestřelení využily starší zbraň sovětského protileteckého systému IGLA.

Čtěte dále: Turecko usiluje v Sýrii o získání části území na severu země

Turecko se k incidentu vyjádřilo tak, že se vrtulník zřítil, jelikož měl technické potíže. Video od bojovníků PKK však potvrzuje sestřelení protileteckým systémem IGLA. Jak můžete vidět na záběrech výše, nikdo z posádky tureckého vrtulníku útok nepřežil.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Youtube)

Přejít nahoru