Merkelová

Merkelová: Uprchlická krize nesmí ohrozit Schengen

Německá kancléřka Angela Merkelová varuje před důsledky uprchlické krize, která nesmí za žádných okolností ohrozit svobodu volného pohybu v zóně Schengenského prostoru. Důležité rozhodnutí však podle německé kancléřky však závisí na Evropské unii, která musí učinit rozhodnutí, zda ochrání Schengen nebo se vrátí k tomu, že si každý stát v Evropské unii bude jednotlivě chránit vlastní hranice. Německá politička upozorňuje, že ochrana vnějších hranic Evropské unie nesmí být za žádnou cenu na úkor omezení volného pohybu v Schengenském prostoru, který odpůrci uprchlíků kritizují.

Kancléřka Angela Merkelová bojuje za Schengenský prostor, který nesmí ohrozit ochrana hranic Evropské unie

Prohlášení uvedla Merkelová ve své pravidelné relaci, která se umisťuje každý týden na internet. Německá kancléřka dále dodává, že Evropská unie dosáhla takzvané rozhodující fáze a sama je ochotna vést křižáckou výpravu za ochranu vnějších hranic Evropské unie, aby jsme si udrželi prostor svobodného cestování a pohybu.

Čtěte dále: Turecko zadrželo holandskou novinářku, která kritizovala Erdogana

Jak se musím postarat o svoji zem? A do jaké míry se mohu zapojovat do evropské solidarity, klade si otázky německá kancléřka. Schengenský prostor spojuje celkem 26 zemí, ve kterých se nachází více než 410 milionů obyvatel. Některé země, například Rakousko, obnovily hraniční kontroly.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru