Erdogan

Erdogan vyhrál soudní řízení v souvislosti s urážkou na cti od německého komika

Již před několika týdny byla v médiích po celé Evropě zveřejněna naprosto absurdní kauza, během které žaloval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jistého německého satirického komika, který v jedné ze svých písní zesměšnil právě prezidenta. Turecký prezident následně po odvysílání písně v nejmenované německé televizní stanici požadoval okamžité potrestání německého komika, který urazil prezidenta na cti. Urážka na cti hlavy státu se v Turecku trestá několika lety ve vězení, ne však v Evropě. O to více byl tento případ sledován ze strany světových médií.

Prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál soudní řízení proti německému komikovi, který složil kontroverzní píseň

Turecký prezident však u německého soudu uspěl a německý komik se tak bude muset zpovídat ze svých činů. Německý komik Jan Böhmermann tak bude muset podle německého soudu zanechat činnosti, respektive neopakovat sporné části písničky, jenž je zaměřena na tureckého prezidenta Erdogana.

Čtěte dále: Turecko zadrželo holandskou novinářku, která kritizovala Erdogana

Jak hovoří tisková agentura DPA, právní zástupce obžalovaného německého umělce označil rozhodnutí soudu za nesprávné. Během minulých dnů také turecký prezident nepochodil u soudu v Kolíně nad Rýnem, kde požadoval předběžná opatření vůči šéfovi mediálního koncertu Springer Matthiasovi Döpfnerovi, který podporoval satiru německého umělce. Německá vláda souhlasila 15. dubna s trestním stíháním německého umělce, který aktuálně čeká na finální rozhodnutí soudu.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru