Evropská komise

Evropská komise navrhuje sloučení romských škol s těmi běžnými

Evropská komise komentuje současné dění ve speciálních školách, kde jsou umístěny z velké většiny případů romské děti a navrhují sloučení romských a speciálních škol s těmi běžnými. Komise v této souvislosti kritizovala Slovensko v jeho přístupu k tomuto problému, jelikož země umisťuje příliš mnoho romských dětí do speciálních škol, kde je pomalejší tempo výuky a mnohem méně učiva v porovnání s běžnými školami. Tyto děti jsou také umisťovány do odborných učilišť, avšak šance na úspěch na pracovním trhu je po vystudování těchto škol malá, tvrdí komise.

Evropská komise kritizuje Slovensko za přístup vlády k romským dětem, které studují ve speciálních školách

Jako jedno z možných řešeních tohoto problému je podle Evropské komise umístění části romských dětí do běžných škol s řádným vyučovacím procesem. Po kritice ze strany komise však nastává otázka, zda toto umístění romských dětí nenaruší výuku běžných škol a nenaruší tak vzdělávací proces běžným dětem, které se budou muset přizpůsobit slabším žákům.

Čtěte dále: Sulík: Občané východní Evropy nemají zatím dostatečně vymyté mozky

Během řešení problému je nutné brát ohled na to, že jsou v těchto speciálních školách umístěny děti, které mají od lehkých až po vážné problémy se vzdělávacím procesem a spojování těchto žáků s dětmi bez větších problémů bude nelehkým úkolem.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: ELEPHOTOS / Shutterstock.com)

Přejít nahoru