Kim Čong-un

Kim Čong-un nevyloučil sjednocení s Jižní Koreou silou

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval zemi, aby byla připravena k použití síly při sloučení s Jižní Koreou v případě agrese proti Pchjongjangu.

Kim Čong-un vyhrožuje Jižní Koreji vojenskou intervencí, která by vedla ke sjednocení obou zemí

„Lidová armáda musí být udržována na nejvyšší úrovni připravenosti vůči nezodpovědným vojenským provokacím amerického imperialismu a jihokorejské armády proti naší zemi, a jestli nepřátelé rozněcují oheň války, musí se agresoři nemilosrdně potrestat a dokončit historické dílo sjednocení vlasti,” řekl Kim Čong-un na sjezdu Strany práce, uvedla agentura RIA Novosti se odkazem na noviny Rodong Sinmun.

Vyzval k vytvoření atmosféry ve společnosti, v níž by byl každý člověk připraven k zahájení znovusjednocení země v případě agrese proti KLDR. „Prodlužování národního rozkolu je nepřijatelné, vlast se musí sjednotit za naší generace,” zdůraznil Kim Čong-un.

Ale jak uvedl „vnější síly“ to nechtějí.  „K dosažení sjednocení země se může jít klidným způsob, anebo ne. I když musíme být připraveni jakoukoliv variantu, nicméně veškeré úsilí by mělo vést k mírovému sjednocení, protože nechceme, aby na korejském území vypukla válka, a Korejci se znovu ocitli v plamenech války.  To je důvod, proč trváme na sloučení konfederační cestou,” prohlásil Kim Čong-un.

Myšlenka ohledně Jižní a Severní konfederace byla vznesena již v 60. letech minulého století dědečkem Kim Čong-una, prvním prezidentem Kim Ir-senem.

„Přestože jsme přesvědčeni, že náš socialistický systém je nejlepší myšlenkou, nevnucovali bychom ho Jižní Koreji,” slíbil Kim Čong-un.

(KPa, pz.cz, Foto: Astrelok / Shutterstock.com)

Přejít nahoru