EU

Lže tisk nebo EU, když popírá zprávy o vytvoření vlastní armády?

Evropská unie nepřipravuje žádné plány na vytvoření svých vlastních ozbrojených sil, a už vůbec ne tajných, prohlásila šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová, uvedla agentura Belga.

Lže EU nebo tisk o vytváření nové armády? Federica Mogheriniová všechny domněnky vyvrací

Připravovanou strategii podle doporučení hlav států a vlád zemí EU „globální strategie zahraniční politiky a bezpečnostní politiku EU“ předloží Mogherini na nadcházejícím summitu 28.-29. června. Datum summitu bylo odloženo z 23.-24. června, aby mohli lídři EU prodiskutovat výsledky britského referenda, které se bude konat 23. června.

Jak dříve informoval deník The Times s odvoláním na informované zdroje, EU nemá v úmyslu publikovat průběh práce na nové strategii, aby nedošlo k narušení kampaně premiéra Davida Camerona před blížícím se referendem o členství Spojeného království v EU.

Podle zdroje Times „pokud jde o referendum, lidé se obávají, že dokument by mohl mít negativní dopad na hlasování v Británii”. Evropské vlády se budou moci seznámit s projektem až po skončení hlasování. Nyní má přístup ke strategii projektu omezený počet diplomatů, kteří jsou oprávněni dělat poznámky ručně a je zakázáno vnášet elektronická zařízení. Některé z těchto záznamů má Times k dispozici.

Podle těchto poznámek, diplomaté trvali na tom, že „bezpečnost a obrana jsou oblasti, které jsou nejvíce relevantní pro významné změny v rámci EU”. Jednou z myšlenek Evropské unie je vytvoření nových vojenských a provozních struktur, včetně jednotného velení. Times píše, že jednou ze zemí, která obhajovala vytvoření evropské armády, bylo Německo.

Evropská unie má nyní dvě možnosti: První z nich – využívání zdrojů NATO v rámci dohod „Berlín plus z roku 2003, které jsou základem spolupráce mezi NATO a EU v oblasti krizového řízení; druhá – kdy členský stát řídí operace ve spolupráci s ostatními státy unie. Příkladem může být mírová operace v Kongu, jejíž vedení převzala Francie.

Řada lidí v Evropě cítí potřebu vytvořit generální štáb ozbrojených sil unie, aby mohly členské země samostatně plánovat a řídit své operace bez využití zdrojů a schopností NATO. Ovšem nikoliv jako distance od politiky USA v oblasti obrany, nýbrž vytvořit svoji vlastní strukturu, která by neměla být tak silně závislá na Washingtonu. Zatím to naráželo nejen na politickou, ale také finanční stránku věci.

Právě červnový summit EU by měl na tuto otázku částečně odpovědět.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru