Maďarsko

Maďarsko bude pořádat referendum o uprchlických kvótách nejdříve na podzim

Maďarsko, jako jedna z mála zemí, která se v Evropské unii brání uprchlickým kvótám a zástupům žadatelů o azyl z blízkého východu v zemi, bude nejdříve na podzim letošního roku pořádat referendum o utečeneckých kvótách. Souhlasíte s tím, aby Evropská unie rozhodovala bez souhlasu maďarského parlamentu o povinných kvótách a přemisťování nemaďarských občanů do Maďarska? Přesně takto láká maďarská vláda obyvatele země k účasti v referendu o uprchlických kvótách, proti kterým maďarská vláda bojuje od započetí uprchlické krize v takto velkém měřítku.

Maďarsko burcuje obyvatelstvo k účasti v referendu, které rozhodne o povinných uprchlických kvótách EU

Státní tajemník kabinetu úřadu předsedy vlády uvedl v minulých dnech, že se referendum o utečeneckých kvótách může rozhodovat nejdříve v září, případně v říjnu. Státní tajemník také během rozhovoru pro televizní kanál M1 uvedl, že jsou termíny pro pořádání referenda ovlivněny zákonem. Hlasování parlamentu může být podle vyjádření tajemníka napadeno, proto se počítá s referendem právě až na podzim.

Čtěte dále: Orbán: Brusel hodlá do Evropy přivést miliony uprchlíků

Nepochybuji o tom, že levice napadne tuto iniciativu, komentuje Tuzson s tím, že o referendu může ve finále také rozhodnout prezident János Áder. O referendu informoval během letošního roku maďarský premiér Viktor Orbán, který se činí v boji proti přijímání uprchlíků do Maďarska.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Istvan Csak / Shutterstock.com)

Přejít nahoru