Merkelová

Merkelová: Kurdové v Turecku musí mít stejná práva jako Turci

Německá kancléřka Angela Merkelová okomentovala současný politický vývoj v Turecku, který německou političku podle jejích slov znepokojuje. Před svojí krátkou návštěvou v Turecku uvedla německá kancléřka, že by měli mít Kurdové v Turecku stejná práva, jako mají v zemi Turci. Chceme, aby byla dodržována dohoda o uprchlících mezi Evropskou unií a Tureckem, ale nedávno přijaté zákony v tureckém parlamentu o omezení imunity kurdských poslanců mne znepokojují, uvedla německá kancléřka Merkelová. Zbavení imunity je spojeno s vážnými důsledky pro kurdské poslance, varovala kancléřka v rozhovoru pro německý Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Kancléřka Angela Merkelová kritizuje nově schválené zákony v Turecku, které mohou mít vážné následky

Podle některých zdrojů z Turecka byl dokonce proces sblížení a smíření s Kurdy na blízkém východě přerušen. Jak uvádí německá kancléřka, z pohledu Německa je PKK teroristická radikální skupina, které však nemění nic na tom, že by měli mít Kurdové stejná práva jako Turci.

Čtěte dále: Reportér utekl před smrtí, ve Švédsku se však před migranty zhrozil

Během dnešních hodin by se měla setkat německá kancléřka s tureckým prezidentem Erdoganem, se kterým bude hovořit o problémech, týkajících se Kurdů v Turecku. Německá politička nadále odmítá kritiku v souvislosti s dohodou o uprchlících mezi EU a Tureckem a věří, že se všechny současné problémy vyřeší.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com)

Přejít nahoru