NATO

NATO plánuje vytvořit spojeneckou flotilu v Černém moři

Již brzy se bude odehrávat v polské Varšavě summit Severoatlantické aliance (NATO), kde se bude řešit možné vytvoření spojenecké flotily, jenž bude umístěna s největší pravděpodobností v Černém moři. Pakt se posunuje blíže na východ a očekává se vytvoření černomořské flotily, jejíž vytvoření se předpokládá již v červenci tohoto roku. S nápadem vytvořit společnou flotilu přišel Klaus Iohannis, jenž aktuálně působí jako rumunský prezident, který tak pravděpodobně chce vstoupit tímto krokem do historie.

Severoatlantická aliance NATO plánuje v červenci letošního roku vytvořit spojeneckou flotilu v Černém moři

Spojenecká flotila NATO by měla disponovat loděmi z Německa, Itálie, Turecka a Spojených států. V současné době se flotily výše zmíněných zemí pohybují na území Černého moře pouze v rámci bojových cvičení. Jak uvádějí současné zprávy ze Severoatlantické aliance, svoje síly by také mohlo připojit Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina nebo Gruzie.

Čtěte dále: Velitel Severoatlantické aliance vyzval k přípravě na válku s Ruskem

Alianci pouze omezuje konvenze z roku 1936, jenž upravuje transit válečných lodí, která ustanovuje, že žádná z lodí nesmí být těžší než 15 tisíc tun. Státy NATO, které budou chtít proplouvat svými loděmi přes tamější úžiny, musí svoje úmysly předem sdělit turecké vládě. O možném spojenectví přemýšlel Brusel s Washingtonem již před několika lety.

(KPa, ca.cz, zvedavec.org, Foto: David Acosta Allely / Shutterstock.com)

 

Přejít nahoru