NATO

Nový velitel NATO v Evropě vyzval k přípravě na válku s Ruskem

Nový velitel společných ozbrojených sil NATO v Evropě americký generál Curtis Scaparotti vyzval členy aliance být neustále připraveni k boji proti hrozbám z Ruska a teroristům. Bude tak pokračovat konfrontační politika NATO proti Rusku.

Nový velitel sil NATO Curtis Scaparotti vyzývá členy aliance k pohotovosti proti hrozbám z Ruska

Při slavnostním převzetí funkce generál poznamenal, že aliance čelí „ožívajícímu Rusku, které se snaží ukázat jako světová velmoc”. Mezi hrozbami pro členy bloku rovněž označil terorismus a  uprchlickou krizi, s níž souvisí nestabilita v severní Africe a na Středním východě.

„Ke splnění těchto úkolů, musíme neustále udržovat a zlepšovat naši úroveň připravenosti a mobility v tom smyslu, abychom se mohli zapojit do boje okamžitě, v případě, že odstrašování selže,” citovala Skaparottiho tisková služba Pentagonu, uvedla agentura RIA Novosti.

Henerální tajemník NATO Jens Stoltenberg k tomu řekl, že organizace vstoupila do „nové éry nejistoty” se závažnými a dlouhotrvajícími problémy. Ale NATO je, jak zdůraznil: „Připraveno a čelí této výzvě.”

„I s koncem studené války naše Severoatlantické aliance a její hlavní kolektivní síly zůstávají životně důležité, neboť jsme konfrontováni s novými výzvami,” dodal generální tajemník.

Skaparotti nahradil ve funkci vrchního velitele spojeneckých sil amerického generála Philipa Breedlave, který si často hrál s tvrdým výroky proti Rusku. Právě Breedlave označili novináři za jednoho z hlavních „architektů” posilování východního křídla Severoatlantické aliance, včetně zvýšení počtu vojáků a vojenského vybavení v Pobaltí a východní Evropě.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru