Obama

Obama popíchl Erdogana a „pomohl“ tak k rezignaci Davutoglu!

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se rozhodl odstranit z politické scény premiéra Ahmeta Davutoglu poté, co se Erdoganův tým dozvěděl o souhlasu prezidenta Baracka Obamy setkat se s tureckým premiérem, píše Al-Monitor.

Americký prezident Barack Obama donutil Erdogana “odstranit” tureckého premiéra Ahmeta Davutoglu

Setkání Obamy a Davutoglu tváří v tvář byla potvrzena v Bílém domě a mělo se konat 5. května, ale nakonec bylo zrušeno. Zdroj Al-Monitoru v tureckém vedení poznamenal, že Washington měl shovívavý postoj k tureckému premiérovi, v ostrém kontrastu se„studenou sprchou”, kterou Erdoganovi uštědřil Obama v březnu, a což vyvolalo podezření prezidenta a jeho týmu.

V táboře prezidenta zavládl strach, že poté, co si by zabezpečil podporu Washingtonu, se bude Davutoglu snažit posílit politické postavení a rozšířit své podstatě formální pravomoci coby předsedy vlády. Aby neoslabil svoji moc, rozhodl se Erdogan provést protitah: zatímco byl Davutoglu na návštěvě v Dauhá v Kataru, vedení Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) narychlo přijalo pro premiéra ponižující rozhodnutí – byl zbaven moci jmenovat hlavy krajů a okresů. Přičemž se vedení strany podařilo utajit tento krok před premiérovou skupinou.

„Davutoglu se pokusil ovlivnit Erdogana, ale už se nebyl schopen vyhnout katastrofě. Davutoglův tým se musel smířit s tím, že rozhodnutí bylo podepsáno 47 z 50 členů představenstva AKP,” zdůraznil článek.

Černá kočka se proběhla mezi oběma politiky už dříve, v únoru 2015, pokračoval deník, kdy turecká vojska provedla operaci „Šách Eufrat” – evakuaci hrobu Šácha Sulejmana, předchůdce zakladatele Osmanské říše Osmana I ze syrského území, který byl pod kontrolou militantů Islámského státu. Tehdy tajemník Davutoglu zveřejnil fotografie ze zasedání tureckého generálního štábu, kde armáda spolu s premiérem diskutovala průběh operace v nepřítomnosti prezidenta.

Erdogan se kvůli tomu rozzuřil, neboť to vzal jako úder svému postavené vrchního velitele, dodává Al-Monitor. Prezident však neukázal nespokojenost na veřejnosti, ale v Ankaře se začalo hovořit o tom, že rezignace Davutoglu je jen otázkou času.

Ahmet Davutoglu se stal premiérem v roce 2014. V posledních letech se mezi ním a Recepem Tayyipem Erdoganem proběhly spory, které se týkala zejména řešení kurdského problému a zatýkání opozičních novinářů a zástupců veřejnosti.

Podle odborníků, příští premiér Turecka nebude moci zaujmout pozici odlišné od Erdoganova názoru a provádět jakoukoliv nezávislou politiku. Deník Deutsche Wirtschafts Nachrichten tvrdí, že turecký prezident prosazuje do čela kabinetu svého zetě, ministra energetiky Berata Albayraka. Předseda nové strany a premiér Turecka bude zvolen na mimořádném sjezdu AKP 22. května.

(KPa, pz.cz, Foto: gungorkarakus / Shutterstock.com)

Přejít nahoru