Protesty

Protesty: Diváci obviňují pořadatele Eurovision za politické ovlivnění soutěže

Masivní protesty si vyžádaly výsledky soutěže Euro Vision Song Contest (ECS), jenž se uskutečnila před několika dny klasicky ve Švédsku. Diváci však napadají pořadatele, kteří rozhodli, že o vítězce soutěže nerozhodne talent, ale politika. Účty na sociálních sítích Facebook a Twitter jsou doslova bombardovány naštvanými fanoušky, kteří obviňují pořadatele soutěže z nelegitimního rozhodnutí. Kritika pořadatelů ESC přišla téměř ze všech zemí v Evropě, včetně samotného Švédska, Itálie nebo také Německa, které v soutěži skončilo symbolicky poslední za Českou republikou, jenž uhájila předposlední příčku v rozporuplném finále.

Protesty doprovázejí rozhodnutí pořadatelů soutěže Euro Vision Song Contest, kteří se nechali ovlivnit politikou EU

Jak uvádějí protestující vůči rozhodnutí poroty v soutěži Eurovision, vítězná píseň obsahovala politický text, kterým tak porušovala pravidla pěvecké soutěže národů a není možné, aby regulérně vyhrála soutěž. Jak už je v této soutěži zvykem, politicky orientované písně jsou z losování automaticky vyřazeny, ne však v tomto případě.

Čtěte dále: Ukrajina je v šoku ze zrady, která přišla ze všech stran

Hudební soutěž ESC automaticky odsouvá písně, ve kterých je obsažen jakýkoliv náznak politiky. Letošní soutěž však byla vypracována v průběhu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a výsledky byly podřízeny tomuto sporu, nikoliv hudení kvalitě. Počínání pořadatelů může ovlivnit ducha ESC v příštích letech, domnívají se fanoušci.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru