Spiegel

Spiegel: Kvůli Rusku musí EU stavět nové jaderné elektrárny

Není žádným tajemstvím, že se členské země Evropské unie snaží v průběhu několika let zbavit energetické závislosti na Rusku. Po Evropské unii tak probíhá výstavba dalších a dalších jaderných elektráren, které zbaví Evropskou unii tohoto “břemene”. Evropská komise dokonce má v úmyslu stavby jaderných elektráren po celé Evropě urychlit v souvislosti se zbavením závislosti na Rusku, komentuje současné dění redaktor z německého deníku Spiegel s odvoláním na obdržený dokument. Jak napsal německý časopis, do roku 2022 bude v Německu vyřazena z provozu poslední jaderná elektrárna, komise však bude podporovat vývoj této kontroverzní technologie.

Deník Spiegel hovoří o nutnosti výstavby jaderných elektráren v Evropě, které zbaví EU závislosti na Rusku

Ve zprávě se podle německého deníku píše, že si musí Evropská unie zachovat svoji technologickou převahu v oblasti jaderné energie před Ruskem, na kterém je aktuálně EU zcela energeticky závislá. Jak uvedl německý deník Spiegel, Evropská komise hodlá nadále tuto kontroverzní technologii nadále podporovat ve svém vývoji.

Čtěte dále: Evropská unie plánuje měsíčně přijmout 1100 uprchlíků ze Sýrie

Tajný dokument, který obdržel německý deník bude pravděpodobně základem budoucí jaderné politiky Evropské komise, hovoří se ve článku. Podle odborníků má snaha komise dva hlavní důvody. Prvním je snížit závislost na ruské energii a druhou možností je snížení množství emisí CO2 v atmosféře.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru