Spojené státy

Spojené státy posilňují protiraketový systém v Evropě

Spojené státy posilňují systém protiraketové obrany NATO v Evropě, zejména v Polsku. Rusko v této souvislosti pohrozilo, že bude reagovat na výše zmíněné úmysly ze strany Spojených států, které chtějí rozmístit rakety na území NATO. Tento raketový ochranný štít by měl podle vyjádření ze strany Severoatlantické aliance chránit Evropu před balistickými střelami. Jak uvádějí zprávy, během včerejších dnů měla začít výstavba dalších raketových systémů, které se nacházejí v Rumunsku a v Polsku, kde se bude stavět nová základna, informuje agentura AP.

Spojené státy začínají s výstavbou dalších raketových systémů, které chrání Evropu před balistickými střelami

Během včerejších hodin měla být uvedena do provozu další americká základna na území Rumunska, kde měl mít během slavnostního ceremoniálu proslov generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Během dnešních hodin by měl proběhnout historicky první výkop v Polsku, kde představitelé USA a Polska symbolicky zahájí výstavbu nového protiraketového systému.

Čtěte dále: Daily Mirror: Rusko děsí Západ zbraní „Soudného dne“

Rusko však reagovalo na výstavbu raketového systému v Polsku tím, že bude demonstrovat svoji sílu a vystaví rakety Iskander u města Kaliningrad. Tyto rakety mohou nést jaderné hlavice, které mají dolet do 500 kilometrů, což zahrnuje většinu území Polska. Jak však uvedlo Polsko, rakety byly do výše zmíněné oblasti umístěny již v minulém roce, přičemž značná část raket na území setrvala do dnešních dnů.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: kv.sk)

Přejít nahoru