Su-27

Su-27 zachytila v blízkosti ruských hranic americké špionážní letadlo

Stíhačka Su-27 včera zachytila americké špionážní letadlo US Air Force RC-135W v bezprostřední blízkosti ruských hranic v Kaliningradské oblasti. Nicméně, v úterý 10. května, se to samé letadlo opět vypravilo do stejné oblasti. S odkazem na agenturu Interfax, která citovala na nejmenované letecké portály letectví, to uvedl newsru.com.

Stíhačka ruského letectva Su-27 zachytila vojenskou činnost amerického špionážního letadla u hranic Ruska

Podle agentury, bylo letadlo RC-135W s ocasním číslem 62-4131 a volacím znakem JUICE48  zachyceno v pondělí, kdy provádělo let v jižní části Baltského moře.Agentura uvedla, že americký špionážní letoun měl zapnutý transpondér a byl viditelný na radaru.

V úterý stejné letadlo s ocasním číslem 62-4131 směřovalo z letecké základny ve Spojeném království a s dalším úkolem opět odletělo do Kaliningradské oblasti, píše se ve zprávě. Letadlo se vyskytovalo ve výšce více než 10 tisíc metrů nad jižní části Baltského moře. Podle agentury celkový let měl trvat 10 hodin včetně dvou hodin, které se uskutečnily v blízkosti ruských hranic.

Takže, v průběhu posledních čtyř týdnů učinila americká rozvědka učinil alespoň čtyři lety u ruské hranice v Baltském moři, uzavřela agentura.

Portál připomíná, že incidenty na obloze za účasti ruských a amerických vojenských letadel nad Baltským mořem stále probíhají. Moskva v nich vidí hrozbu ze strany NATO, Washington zase jako projev “ruské agrese” a provokativní demonstraci síly.

(KPa, pz.cz, Foto: vaalaa / Shutterstock.com)

Přejít nahoru