EU

Víte, že EU má armádu a jejím velitelem je generál Wosolsobe?

Věděli jste, že Evropská unie má svou vlastní armádu už od roku 2005? Název této armády je EU nebo EUBG. Nejvyšším velením je Politický a bezpečnostní výbor (PSC) Evropské unie.

EU disponuje armádou, která vznikla již roku 2005 a vede ji rakouský generál Wolfgang Wosolsobe

Nikdy jsem o tom neslyšeli? Politický a bezpečnostní výbor je orgánem Evropské unie, který se schází jednou měsíčně, jsou zde vysoce postavení úředníci ministerstev zahraničních věcí nebo stálých zastoupení členských států v Bruselu.

Nyní se objevily fotky pořízené v průběhu cvičení Evropské armády na Britských ostrovech. Na největším britském vojenském výcvikovém prostoru v Salisbury Plane byly pozorovány tanky a další vojenská vozidla se znakem EUBG.

Zúčastnily se jednoho z největších vojenských manévrů EU na Britských ostrovech. Tentokrát se zúčastnili vojáci ze Švédska, Lotyšska, Finska, Litvy a Irska.

“Jednotka” o síle 1500 mužů by měla zasáhnout kdekoliv při tak zvaných bezpečnostních krizí na základě usnesení Rady ministrů EU. Reakce by měla být do do 15 dnů. Současným velitelem evropských jednotek je rakouský generál Wolfgang Wosolsobe.

Samozřejmě, že vedení EU popírá, že by existovala nějaká armáda EUBG, ale oficiálně dojde k schválení začátkem července. Čeká se až na výsledek britského referenda.

Většina německé spolkové vlády je pro opravdu velkou armádu EU. EUBG je malá verze, je to jenom test.

Pro bojové mise je plánován perimetr 6.000 km od Bruselu, dosah byl stanoven tak, aby bylo možné zasáhnout hlavně v oblastech konfliktu v Africe a na Středním východě, ale také ve směru k Rusku.

6.000 kilometrů je velmi rozsáhlá oblast, dolů na jih do středu Afriky, Pákistánu v jihovýchodním směru a až po Ural na východě. Z Bruselu do Moskvy je pouze 2255 km. To ukazuje, jak expanzivní, agresivní a arogantní EU vidí svou sféru vlivu.

Není divu, bývalý německý ministr obrany Peter Struck (SPD) řekl, že “bezpečnost Spolkové republiky Německa se také hájí v Hindúkuši”.  Kábul, hlavní město Afghánistánu je vzdáleno 5.408 kilometrů od Bruselu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru