Brexit

Brexit – začátek konce? Další země volají po referendu

Odstartovala Velká Británie vlnu referend o vystoupení z Evropské unie? Zatím to tak vypadá. Po uskutečnění referenda o vystoupení z EU v Británii volají další země o uskutečnění hlasování, výjimkou není například Francie, Holandsko nebo dokonce Itálie. Brexit spustil vlnu pochybností o fungování Evropské unie mezi zeměmi v unii, které tak chtějí využít napjaté situace k odchodu z Evropské unie. Šéf pravicové strany v Holandsku Geert Wilders vyzval před několika dny k vypsání veřejného referenda k odchodu země z Evropské unie, tvrdí tamější zprávy. Stejně se vyjádřila i šéfka francouzské strany národní fronty Marine Le Penová.

Spustil Brexit vlnu referend o vystoupení z EU? Francie, Holandsko i Slovensko volají po veřejném referendu

Chceme rozhodovat o své vlastní zemi, o svých penězích, o svých hranicích a o naši vlastní imigrační politice, komentuje možnost referenda v zemi o opuštění Evropské unie holandský politik Geert Wilders.

Čtěte dále: ROZHODNUTO! Velká Británie opouští Evropskou unii

Francouzská politička také vyzývá další země v Evropské unii k uspořádání veřejného referenda o vystoupení z EU. Názor však nesdílí ministr zahraničních věcí Francie Jean-Marc Ayrault, který lituje rozhodnutí Velké Británie o odloučení se z EU. Evropská unie musí znovu získat svoji důvěru všech občanů, dodal.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru