Británie

Británie tajně jednala o bezvízovém vstupu pro 1,5 milionu Turků

Velká Británie podle tamějších informací tajně jednala s diplomaty o zavedení bezvízového režimu pro Turecko, jenž by se mělo týkat přibližně 1,5 milionu Turků, napsal ve svém vydání deník Sunday Times, jenž se odvolával na získanou diplomatickou korespondenci. Jak uvádějí získané telegramy, vedoucí diplomaté oznámili ministrům, že dohoda s Evropskou unií a Turecka o bezvízovém styku se zeměmi schengenského prostoru by mohla vést k tomu, že Británie bude muset učinit podobné kroky. O to více je tento fakt zarážející, když si uvědomíme, že David Cameron před několika dny odmítl přijetí Turecka do EU a schválení bezvízového styku s Tureckem.

Velká Británie tajně jednala o schválení bezvízového vstupu pro Turky v rámci schengenského prostoru

Bude-li v Evropské unii zaveden bezvízový režim s Tureckem, Velká Británie tak bude muset vyvinout vlastní způsob, kterým vyjádří pozici UK v otázce bezvízového cestování pro tureckého občany, uvedla v tajném telegramu, který získal výše zmíněný deník, zástupce vedoucí diplomatické mise v Ankaře Janet Douglasová.

Čtěte dále: Podporovatelé vystoupení z EU mají až 10-procentní náskok

Jak také uvádí publikace, zástupci z Evropské unie se snaží utajit jakékoliv dotazy, které se týkají režimu vydání víz před referendem o vystoupení Velké Británie z EU, jenž se bude konat na konci tohoto měsíce, konkrétně 23 června.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru