Německo

DWN: Německo zbrojí – prý kvůli Rusku i USA

Německá vláda výrazně zvyšuje obranný rozpočet až do dvou procent HDP, v souladu s požadavky NATO. Zároveň aliance vidí v Rusku hlavní hrozbu, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Německý deník Deutsche Wirtshafts informuje: Německo se připravuje na válečnou hrozbu ze strany Ruska i USA

Německá kancléřka Angela Merkel odůvodňuje nutnost takového rozhodnutí „novými asymetrickými hrozbami” vůči Evropě, a poznamenala, že se Evropané nemohou vždy spoléhat na obranu Spojených států.

Angela Merkelová odmítla kritiku svém projevu, ze strany SPD a opozice. Podle ní rozhodnutí zvýšit vojenský rozpočet je zcela přirozený, protože byl přijat zeměmi NATO jako celek, a nyní členské státy aliance musí zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP(tento požadavek byl ale vznesen již před deseti lety – pozn. red.).

„Německo tohoto cíle nedosáhlo,” zdůraznila Merkelová. V současné době Berlín vynakládá na  Bundeswehr  1,2 procenta HDP, uvádí se v článku.

Očekává se, že v souvislosti se summitem NATO, který se bude konat ve Varšavě počátkem července, a „s ohledem na rostoucí napětí ve vztazích s Ruskem”, se může vznést otázka vkladu Německa k dosažení obecných cílů aliance, napsaly noviny. Jedním z jeho cílů je v tuto chvíli přidělení dodatečných finančních prostředků na nové zbraně a uniformy armády.

Evropská unie v současné době čelí „nové asymetrické hrozbě”, takže cíl členských zemí NATO, aby výdaje na obranu dosáhly dvě procenta HDP „ nemohou ve střednědobém a dlouhodobém horizontu existovat jen na papíru,” zdůraznila Angela Merkelová. Poznamenala také, že se jedná o „společný postoj federální vlády,” píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Kromě toho kancléř upozornil na skutečnost, že rozpočet německého ministerstva obrany již byl  zvýšen, a bylo tak rozhodnuto za účasti SPD. Tuto potřebu Merkelová obhajovala tím, že se Evropané nemohou stále spoléhat na to, že je USA budou chránit, dodala publikace.

(KPa, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru