Erdogan

Erdogan: Angela mi slíbila, že udělá všechno možné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že mu německá kancléřka Angela Merkelová slíbila pomoc v otázce připravovaného schválení termínu “genocida” pro masové vraždění Arménů, jenž se odehrálo během první světové války na území Osmanské říše. K hlasování mělo podle tamějších informací dojít během minulých hodin, během kterých měli poslanci Bundestagu odsoudit toto masové vraždění. Jak však uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, německá kancléřka Angela Merkelová slíbila, že udělá “všechno možné”, aby bylo zamezeno přijetí navrhovaného usnesení. Mluvčí německé kancléřky dokonce již potvrdil, že měla kancléřka během úterních hodin důležitý telefonní hovor s tureckým prezidentem.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovořil o možné spolupráci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová měla v poledních hodinách důležitý telefonní hovor s tureckým prezidentem, během kterého hovořili o otázkách týkajících se uprchlické krize v Evropě a nadcházejícím hlasování v Bundestagu o arménské genocidě. Bližší informace však mluvčí médiím neposkytl.

Čtěte dále: Cameron: Turecko členem Evropské unie? Nejdříve v roce 3000!

Jak uvedl turecký prezident Erdogan, iniciátoři rezoluce v Bundestagu mají za cíl svým hlasováním a jednáním poškodit vztahy mezi Tureckem a Německem. Turecký prezident se domnívá, že by o výše zmíněném problému měl rozhodnout Evropský soud, kde mají svá práva i Turci.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru