Švýcaři

Švýcaři se hodlají vykoupit z přijímání uprchlíků zaplacením pokuty

Švýcaři nedávno uspořádali referendum o přijetí žadatelů o azyl z blízkého východu, ve kterém těsně zvítězili ti, kteří ve své zemi migranty nechtějí. Konkrétně se jedná o švýcarskou milionářskou obec, která se chce vyplatit z povinnosti přijmout žadatele o azyl zaplacením pokuty, jenž stanovila Evropská unie. Jak uvádějí tamější zdroje, švýcarská obec Oberwill-Lieli má více než 2 tisíce obyvatel, přičemž 300 z tohoto počtu jsou milionáři, kteří odmítají přijetí migrantů. Uprchlické kvóty Evropské unie nařizují obci přijmout přibližně 50 azylantů, což Švýcaři odmítají.

Švýcaři z milionářské vesnice odmítají přijmout uprchlíky a hodlají se z této povinnosti vykoupit zaplacením pokuty

Při nedávném referendu, které mělo rozhodnout, zda švýcarská obec přijme žadatele o azyl z blízkého východu, rozhodlo 52% účastníků referenda o odmítnutí povinnosti přijmout migranty. Švýcarské obci tak hrozí pokuta 262 tisíc eur, což je přibližně 7 milionů korun. Jelikož z tamější daní získá stát přibližně 5 milionů eur, neměl by to být pro občany obce tak velký problém.

Čtěte dále: Evropa svojí migrační politikou riskuje ztrátu identity, tvrdí dalajláma

Přijetí migrantů, i když se jedná o pouhých několik desítek, by narušilo pokojný způsob života v obci, obávají se obyvatelé, kteří se v referendu vyjádřili k nepřijetí uprchlíků. Starosta obce hovoří o strachu mezi obyvateli z obce, kteří se obávají zejména po událostech na Nový rok.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru