EU

EU kritizuje Erdogana za porušení imunity poslanců

Krok Ankary odporuje evropským demokratickým hodnotám. Okomentoval současné dění v Turecku liberální německý europoslanec Alexander Lambsdorff, který tak reaguje na porušení imunity poslanců v tureckém parlamentě. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan čelí kritice ze strany poslanců Evropského parlamentu, kteří kritizují rozhodnutí vlády tureckého prezidenta, jenž umožňuje zrušit imunitu opozičních zákonodárců. Recep Tayyip Erdogan tak otevřel cestu pro možné soudní procesy, které schválením tohoto kontroverzního zákona hrozí 138 tureckým zákonodárcům kurdské národnosti, kteří jsou ze strany Turecka obviněni ze zločinů, jenž souvisejí s terorismem. O dění v Turecku informovala v minulých hodinách zpravodajská agentura AP.

Recep Tayyip Erdogan čelí kritice ze strany EU, jelikož umožnil trestní stíhání kurdských politiků za terorismus

Nejvyšší turecký představitel médiím oznámil, že poslanci z Lidovědemokratické strany (PDP), o kterou se v tomto případě jedná, podporují a financují zakázané povstalecké skupiny, jako je například Strana kurdských pracujících (PKK), jenž bojuje aktuálně v Sýrii proti radikálním teroristům z organizace Islámský stát.

Čtěte dále: Erdogan: Pokud nezrušíte vízovou povinnost, Turecko zablokuje dohodu

Turecko je jednou z kandidátských zemí na členství v Evropské unii, kterou čeká v následujících týdnech velká zkouška. Konkrétně se jedná o veřejné referendum ve Velké Británii, ve kterém se rozhodne, zda EU opustí první její člen. Referendum se bude konat na konci tohoto měsíce.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru