EU

EU: Roboti z výrobních linek mají platit pojištění stejně jako lidé

Evropský parlament opět perlil a poslanci z EU chtějí klasifikovat pracovní roboty jako elektrické osoby, za které budou muset jejich majitelé platit sociální pojištění, stejně jako u lidí. Evropský parlament chce tímto krokem pomoci při řešení otázky chybějících pracovních míst, které předtím vykonávali lidé a jsou aktuálně nahrazováni roboty, informoval v minulých dnech zahraniční portál The Verge. Zákon vyžaduje, aby zaměstnavatelé přiznali ušetřené peníze za sociální pojištění, přičemž Evropský parlament počítá se vznikem takzvaného European robotics agency, jenž bude nadále poskytovat etnické, technické a regulační posudky. Zákon však narazil na odpor firem, které odmítají tuto “šikanu” ze strany EU.

EU opět perlí: Evropský parlament hodlá klasifikovat pracovní roboty jako osoby, které musí platit pojištění

Kritici návrhu ze strany Evropského parlamentu tvrdí, že schválení tohoto zákona zbytečně zpomalí technologický vývoj. Generální ředitel německé firmy VDMA Patrick Schwarzkopf tvrdí, že navrhovaný scénář ze strany EU může být realizován v horizontu 50 let nikoliv 10, jak navrhuje Evropský parlament.

Čtěte dále: Juncker: Evropská unie nemůže přijmout miliony uprchlíků

Zákon zatím není schválen a není jisté, zda získá dostatečnou podporu ze strany parlamentu. Zastánci návrhu však tvrdí, že Evropa okamžitě potřebuje zákon pro podporu a regulaci robotiky, pokud chce udržet krok se zbytkem světa.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru