Merkelová

Merkelová chce významně zvýšit vojenské náklady v Německu

Německá kancléřka Angela Merkelová se nedávno vyjádřila k současné vojenské situaci v Německu, přičemž politička hodlá významně zvýšit vojenské náklady v zemi, v souvislosti klíčové hrozby ze strany Ruska, které vnímá NATO jako největší hrozbu. Německá kancléřka tak přivítala postup Severoatlantické aliance NATO a chce připravit zemi na případný vojenské konflikt s Ruskem. Za výše zmíněné prohlášení byla také již německá politička kritizována, ta však kritiku v souvislosti se zvýšením vojenských nákladů v Německu odmítá. Německá vláda uznala cíl NATO, že by měly členské země Severoatlantické aliance vynaložit dvě procenta svého HDP na obranu, dodala během prohlášení kancléřka.

Kancléřka Angela Merkelová souhlasila s návrhem NATO na zvýšení vojenských nákladů v Německu o 2%

Jak sama kancléřka uvedla, všichni členové NATO se shodli společně na tom, že zvýší vojenské náklady na zmíněné 2% ze svého HDP, přičemž aktuálně Německo vynakládá na obranu přibližně 1,2% HDP, podíl však v uplynulých letech klesl.

Čtěte dále: Německo zadarmo poskytne parcely na výstavbu mešit pro muslimy

Na návrhu se shodli všichni partneři NATO. Německo však ještě nedosáhlo tohoto cíle, zdůraznila kancléřka během jednání partnerů Severoatlantické aliance. Evropané se nemohou navždy spoléhat na Spojené státy v otázce obrany před případnou agresí ze strany Ruska, odůvodnila německá kancléřka jednání vlády.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru