EU

EU se dohodla se sociálními sítěmi na blokování nenávistného obsahu

Cenzura internetu zase o krok blíže? Evropská unie se dohodla s velikány na poli sociálních sítí, které tak budou moci v budoucnosti blokovat nenávistný obsah, jenž bude následně označen za takzvaný hate speech. Evropská komise se dohodla se společnostmi jako je Facebook, Youtube nebo Twitter na boji proti nenávistnému obsahu, který se v posledních měsících objevuje na sociálních sítích v souvislosti s příchodem migrantů do Evropské unie. Tyto firmy tak daly vzniku novému kodexu, který bude pomáhat sociálním sítím do 24 hodin prověřit hrozby, na které budou společnosti upozorněny od ostatních uživatelů.

Facebook, Youtube a Twitter se shodly s EU na blokování nenávistného obsahu šířeném na sociálních sítích

Po prověření nahlášeného příspěvku následně společnost rozhodne, zda bude příspěvek smazán nebo jestli bude zablokován přístup uživateli nenávistného příspěvku. Jak ve své zprávě uvedla ředitelka Googlu pro styk s veřejností a vztahy vládami Lie Juniusová, společnosti disponují systémy, které jsou schopny do 24 hodin odstranit nelegální obsah.

Čtěte dále: Čeká nás cenzura na sociálních sítích? Uživatelům hrozí i vězení

Dohoda EU a výše zmíněných sociálních sítí je významný krok na cestě k tomu, aby internet nadále zůstal bezpečný, vysvětlovala kroky Evropské unie eurokomisařka pro spravedlnost a rovnost žen a mužů Věra Jourová.

(KPa, ca.cz, technet.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru