NATO

Invaze NATO do Polska a Pobaltí započne během června

NATO se připravuje na skutečné zbrojení, které se bude odehrávat podle informací ve východní Evropě. Němečtí vojáci budou podle zpráv působit v Litvě, Velká Británie by měla převzít Estonsko a vojáci ze Spojených států budou chránit Lotyšsko, přičemž Polsko budou chránit vojáci z Kanady. Vojenské jednotky budou také posilněny v oblasti Středomoří. I když Rusko vidí výše zmíněné akce NATO jako silnou hrozbu, zatím nebylo z Moskvy učiněno prohlášení o protiopatření. Jak uvedl tajemník NATO Jens Stoltenberg během své návštěvy ve Washingtonu, Spojené státy a Evropská unie mají právo na obranu svého území v podobě operací NATO.

NATO vyšle v polovině června vojska do Pobaltí, kde budou armády čelit vojenské hrozbě ze strany Ruska

Kritici strategie Severoatlantické aliance tvrdí, že vývoj vojenské situace v Pobaltí zvyšuje riziko konfliktu mezi světovými velmocemi. Aliance však doufá v posilnění vojenské přítomnosti na území východní Evropy. Summit ve Varšavě bude poslední během jednání s prezidentem Obamou a Spojenými státy.

Čtěte dále: NYT: USA se připravují na „války budoucnosti“ s mnoha frontami

Vojenské jednotky, které budou umístěny na hranice východní Evropy se skládají přibližně z 1 tisíce vojáků, přičemž tato čísla nemusí být finální. Zprávy uvádějí, že se pobaltské státy cítí být v ohrožení již od roku 2014, kdy došlo k anexi ukrajinského poloostrova Krym.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: StockPhotosLV / Shutterstock.com)

Přejít nahoru